• No Products in the Cart

In mijn carrière heb ik diverse kantoorpanden van binnen gezien en ik heb gezien dat er heel wat kansen blijven liggen om een inspirerende, aangename werkomgeving te creëren (aanschouwen klinkt wat ouwelijk. zin nu korter). Zelfs bij de bedrijven waar je het niet zou verwachten dansen de muizen letterlijk op tafel. Ja echt en ik heb nog wel gekkere dingen meegemaakt. Eigenlijk bijzonder dat er bij veel bedrijven weinig aandacht voor interieur is. Het is toch immers de plek waar het merendeel van het personeel vaker vertoeft dan in de eigen woonomgeving. Daarnaast draagt een frisse werkplek waar aandacht aan besteed is bij aan een goede gezondheid en betere prestaties van de werknemer. Uiteraard heeft niet elke ondernemer het budget voor een tiptop kantoor maar ik denk dat je met behulp van Kwantum, IKEA en een paar goede schoonmaak-attributen je al een heel eind komt. Daarom hieronder mijn 10 tips voor het creëren van een inspirerende werkomgeving. Kom je er niet helemaal uit of kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan contact met mij op en ik denk graag met je mee.

 

1 Daglicht

Daglicht ik heb deze op nummer één gezet omdat ik dit het allerbelangrijkste aspect vind. Niets is zo deprimerend als een werkplek verstopt in de uithoek met weinig tot geen daglicht. Ook ik heb een tijdje verstopt gezeten in de kelder en ik wist niet hoe snel ik in mijn pauze naar buiten moest rennen voor een frisse neus en om daglicht op mijn huid te krijgen. Wat een verademing dus lieve werkgevers, doe je personeel dit niet aan en zorg voor werkplekken met voldoende natuurlijke lichtinval.

 

2 Schoon en opgeruimd

Je kent ze wel de collega’s die eten achter de computer met als eindresultaat een toetsenbord vol kruimels en andere smeersels, jakkes! Het lijkt efficiënt om even snel een boterham naar binnen te werken op je werkplek maar dit is het verre van. Naast dat je ogen en hersenen op een dag even iets anders moeten signaleren dan je computerscherm is het ook nog eens heel onhygiënisch. Het opvoeden van je werknemers hierin is dus erg belangrijk en het aannemen van een goede schoonmaakster des te meer. Als ik het heb over een goede schoonmaker bedoel ik niet de Franse slag schoonmaker die om je toetsenbord heen poetst maar ook even een lapje onder, over en tussen je toetsenbord haalt.

3 Privacy

Een plek waar je even ongestoord kunt bellen en waar de wanden ook echt geluiddicht zijn kom je maar weinig tegen. En dan heb ik het niet over de vergaderruimtes die je vooraf moet reserveren maar een kleine belkamer. Bij één bedrijf waar ik heb gewerkt was dit fantastisch geregeld er was op elke afdeling een glazen hokje waar je afgezonderd een telefoongesprek kon voeren. Dit is erg prettig om een zakelijk gesprek te voeren maar ook als je even de huisarts moet bellen en niet wilt dat de hele afdeling kan mee genieten van wat jij onder de leden hebt.

4 Binnenklimaat

Blijft een uitdaging binnen het kantoor want elke werknemer heeft een andere interpretatie van een prettige temperatuur om in te werken. Feit blijft dat dit bij veel bedrijven niet goed geregeld is. Bij de ene firma komt het stoom je uit de oren, bij de ander hangen de ijspegels aan je neus. Beide niet echt prettig voor een goede werkbeleving. De gemiddelde temperatuur voor een werkplek is voor:

  • zittend werk in de zomer tussen 20 – 24°C en in de winter 23 – 26°C;
  • staand werk in de zomer tussen 16 – 22°C en in de winter 21- 25°C.

5 Het interieur

De inrichting is sfeerbepalend en daarom erg belangrijk voor het creëren van een inspirerende werkomgeving. Wat je vaak ziet is dat er bij de aanschaf van een nieuw bedrijfspand eenmalig geïnvesteerd wordt in het interieur om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Om je medewerkers gemotiveerd te houden werkt een oubollig interieur van 50 jaar geleden niet echt mee. Ook belangrijk is het om iemand in te schakelen die hier verstand van heeft en die ook rekening kan houden met de akoestiek van het pand. Niets is zo storend als een galmende ruimte waarin je jezelf nauwelijks verstaanbaar kunt maken. Ik ben zelf een groot voorstander van een licht en fris interieur afgewisseld met mooie planten, kunst en motiverende quotes.

6 Groen

Een stukje natuur is erg belangrijk voor een kantoorpand en hier moet ook zeker aandacht aan worden besteed. Naast dat planten erg goed zijn voor de luchtvochtigheid is het ook een referentie naar de natuur en het buiten zijn. Aangezien je veel uren binnen achter je bureau doorbrengt is het ook fijn om wat groen om je heen te hebben. Maar groen moet ook goed onderhouden worden, hier zijn bedrijven voor of je kunt er iemand binnen de organisatie verantwoordelijk voor maken.

7 Verlichting

Verlichting is vaak het vergeten kind op de werkvloer. Er worden meestal een paar tl-buizen tegen het plafond geknald en klaar is Kees. De afstand van je werkplek tot het licht erg belangrijk. Zo heb ik een tijd lang zo’n mooie halogeen spot boven mijn hoofd gehad met als resultaat elke dag hoofdpijn. Na het verplaatsen van deze spot nooit meer last van gehad. Laat hier dus een verlichtingsexpert naar kijken voor een passend advies.

8 Relaxruimte

Bij punt 2 heb ik al aangegeven niet echt blij te worden van achter het bureau etende collega’s maar ik begrijp ook dat zij niet naar een hokje willen lopen waar je bij elkaar op schoot moet kruipen om je boterham te kunnen nuttigen. Een fijne lunchruimte of relaxruimte waar je even op je gemak een krant of tijdschrift kunt lezen is erg prettig. Ik begrijp wel dat werkgevers het niet te gezellig willen maken want er moet immers ook gewerkt worden maar voor inspanning heb je ook ontspanning nodig.

9 Ruimte

Hier bedoel ik het aantal vierkante meters dat je tot je werkplek mag toerekenen. Ook hier heb ik veel ervaring mee zowel positief als negatief maar laat ik vooral het positieve met je delen. Bij mijn eerste baan ben ik gelijk erg verwend geraakt aan het mega grote bureau met uitzicht op de Herengracht. In het pand naast mij zat op dezelfde etage Bram Moskovisch in zijn werkkamer op diezelfde gracht te turen. Kun je nagaan in wat voor een luxe positie ik mij verkeerde. Afijn weer even terug naar de werkplek wat naast het uitzicht ook erg prettig was het grote bureau en dat alles goed op mijn lengte was afgestemd. Bij deze organisatie was de Office Manager ook dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat voor iedereen de werkplek in orde was en dat wierp zijn vruchten af. Ik ging elke dag met plezier naar dit kantoor werd altijd erg blij als ik achter mijn bureau plaats nam en kwam zonder rug en nekklachten thuis. In de regel kan ervan uitgegaan worden, dat vijf vierkante meter per werknemer nodig is.

10 Schoon toilet

Helaas komt het nog erg vaak voor: onhygiënische toiletten op de werkvloer! Het is niet alleen voor de medewerker erg vervelend maar ook de werkgever gaat dit uiteindelijk terug betalen. Dit blijkt uit het onderzoek van Malou Jansen en Gözde Sözüdoğru van het platform ‘NL gaat gezonder werken’. Bezuinigen op de gezondheid van de medewerkers is een heel slecht alternatief. Een griepje of infectie dat zich via een toilet over een afdeling verspreid gaat een werkgever veel meer geld kosten. Zorg daarom naast een goede schoonmaakservice ook voor de volgende benodigdheden: antibacteriële zeep, maandverbandcontainers, toiletpapier, luchtverfrissers en papieren handdoekjes. Voor meer toilet tips en inspiratie lees mijn blog: “Toilet het vergeten kind in huis” hier.

Marieke | WitWonen

januari 8, 2017
januari 16, 2017

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT